Research

Industry Innovation And Infrastructure Streamline Icon: https://streamlinehq.com

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος"

Τίτλος: Ινστιστούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: Ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις 

 

Το Ινστιτούτο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ), ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα με δραστηριότητες αιχμής που ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις περισσότερες από τις προτεραιότητες Ε&Α & Κ του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής (ΒΤΓΕ) της Ευρώπης, όπως τα προηγμένα υλικά, η νανοτεχνολογία, η μικροηλεκτρονική, η νανοβιοτεχνολογία και η φωτονική. Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η δημιουργική ικανότητα του ινστιτούτου που υποστηρίζεται από μια μοναδική στην Ελλάδα συλλογική υποδομή παρέχουν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα για την προώθηση και προώθηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας παγκόσμιας κλάσης. Οι ισχυροί δεσμοί με τη βιομηχανία και πολλές ΜΜΕ βοηθούν περαιτέρω την προσπάθεια του ινστιτούτου να μετατρέψει τη γνώση που παράγεται σε καινοτομίες και να τις μεταφέρει στην αγορά.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πρόσφατα σφυρηλατημένου και ξεχωριστού χαρακτήρα του INN ήταν η ευελιξία και η προθυμία του να μετατρέψει ένα από τα αρχικά του εμπόδια, γνωστό και ως πολύ μεγάλο αριθμό ερευνητών (το INN είναι μακράν το μεγαλύτερο ινστιτούτο της χώρας, ακόμη μεγαλύτερο από ορισμένα ολόκληρα ελληνικά ερευνητικά κέντρα), σε ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά του: το INN είναι σήμερα το πιο διεπιστημονικό ερευνητικό ινστιτούτο στη χώρα και είναι πολύ υπερήφανο για τη συμπερίληψη δραστηριοτήτων γόνιμης αλληλεπίδρασης και οριζόντιας συνέργειες σε όλο το ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων της στην καθημερινή επιστημονική της δραστηριότητα.

Leaf Streamline Icon: https://streamlinehq.com

Υπηρεσίες Έρευνας Παρακολούθησης και Πρόγνωσης Ατµοσφαιρικού Περιβάλλοντος (ΥΠΕΡΟΣ)

Τίτλος: Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 

 

Ο βασικός στόχος της διεπιστημονικής ομάδας «Atmospheric Monitoring and Modeling Services (ATMOS)» του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ είναι η έρευνα και καινοτομία  στον τομέα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και των κλιματικών μεταβολών χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία της ατμοσφαιρικής επιστήμης. Η εργαλειοθήκη της ομάδας συμπεριλαμβάνει σύγχρονα επιστημονικά όργανα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, των μετεωρολογικών μεταβλητών και της ηλιακής και ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας, καθώς και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και εφαρμογή αριθμητικών μοντέλων και στην διαχείριση δορυφορικών δεδομένων για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής σύστασης, της μετεωρολογίας, του κλίματος και της ποιότητας του αέρα. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων έχει η ανάπτυξη ή/και η επέκταση των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού για ερευνητικούς ή/και εκπαιδευτικούς στόχους. 

Planet Streamline Icon: https://streamlinehq.com

Νικόλαος Καρνέσης

Μέλος ΔΕΠ, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ

Τίτλος: Gravitational Wave Astronomy

Atom Streamline Icon: https://streamlinehq.com

Χαράλαμπος Μουστακίδης

Μέλος ΔΕΠ, Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ

Τίτλος: The multi-messenger nuclear physics of neutron stars: Open problems and perspectives

 

Βιογραφικό: Ο Χαράλαμπος Μουστακίδης  είναι Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές και  έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα, στην Θεωρητική Πυρηνική Φυσική, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Σ. Μάσεν  το 2001, από το ίδιο τμήμα. Εργάστηκε για δύο χρόνια (2002-2003)  ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Tubingen (Γερμανία) καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Το 2006 διορίστηκε Λέκτορας στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Δίδαξε τα μαθήματα κορμού της Γραμμικής Άλγεβρας, της Ανάλυσης ΙΙΙ, των Μαθηματικών Μεθόδων Φυσικής και  της Κβαντομηχανικής καθώς επίσης και αντίστοιχα μαθήματα επιλογών. Από το Φθινόπωρο  του 2019 είναι Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών της Υπολογιστικής Φυσικής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.  Έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες, είναι συγγραφέας δύο  διδακτικών   βιβλίων και  συν-συγγραφέας,  με τον Καθηγητή Ι. Βέργαδο, του βιβλίου «Subatomic Physics: An Introduction to Nuclear and Particle Physics and Astrophysics».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται  στον χώρο της Θεωρητικής Πυρηνικής Φυσικής και Πυρηνικής Αστροφυσικής (Καταστατικές Εξισώσεις της Πυκνής Πυρηνικής Ύλης, Αστέρες Νετρονίων, Παράξενοι Αστέρες, Υβριδικοί Αστέρες, Σκοτεινή Ύλη) καθώς επίσης και  των Εφαρμογών  της Πληροφοριακής Εντροπίας σε διάφορα Φυσικά Συστήματα.  Έχει δημοσιεύσει  67 εργασίες  σε διεθνή περιοδικά µε κριτές και περισσότερες από 50 εργασίες  σε πρακτικά συνεδρίων ενώ  έχει επιμεληθεί τρεις   Εκδόσεις Πρακτικών Ελληνικών Συνεδρίων. Είναι referee σε περισσότερα από τριάντα  επιστημονικά  περιοδικά και editor σε  τέσσερα  επιστημονικά περιοδικά. Είναι  κύριος επιβλέπων σε οκτώ διδακτορικά (τα τρία έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα πέντε είναι σε εξέλιξη).

Scroll to Top